Voeding en jeugdvoetbal

Jeugdvoetballers trainen doorgaans meerdere uren in de week om hun techniek, kracht, uithouding, snelheid … te optimaliseren. Het voordeel dat uit een goede evenwichtige voeding kan gehaald worden, wordt veelal over het hoofd gezien.

Spelers, ouders, trainers… zouden in de opleiding meer aandacht moeten schenken aan dit niet onbelangrijk aspect. Ouders kunnen hierbij zeker helpen ter ondersteuning maar het zijn de spelers die moeten bewust worden van het belang van een juiste voedingsattitude. Een attitude (weten wat, hoeveel en wanneer … je moet eten en drinken) die van bij de allerjongste spelertjes moet worden aangeleerd.

Een voeding aangepast aan de specifieke noden van de jonge voetballer heeft beslist een positieve invloed op de prestaties. Een goede energie- en vochtvoorziening zijn noodzakelijk voor een goed prestatievermogen. Tekorten leiden onherroepelijk tot verzwakking, zwakke prestaties, een verlengde herstelduur na een zware wedstrijd of training en tot mogelijke kwetsuren of overbelastingsletsels. Een goede evenwichtige voeding leidt ook naar een sneller herstel na inspanning.

Enkele voedingstips voor aanvang van een wedstrijd:

Voor de wedstrijd

  • Nieuwe voeding voor een wedstrijd is af te raden.
  • Minimaal drie uur voor aanvang van de wedstrijd moet je een volledige maaltijd nuttigen.
  • Voeding rijk aan veten is niet aan te raden.
  • Kies voor een maaltijd, rijk aan koolhydraten zoals aardappelen, rijst, granen, fruit en groenten.

Tijdens de rust

  • Een banaan of een koolhydraatrijke drank

Na de wedstrijd

  • Vochtverlies compenseren en koolhydraten aanvullen

Een goed uitgebalanceerd dieet met als belangrijkste energieleverancier de koolhydraten, is doorgaans alles wat een gezonde atleet en voetballer nodig heeft. Een voetballer moet in staat zijn om veel explosieve voetbalacties te maken en deze een volledige wedstrijd lang kunnen volhouden, zonder vermoeid te raken.

Een voetballer op topniveau loopt gemiddeld 11 km tijdens een wedstrijd. De combinatie van de lange speeltijd en de vele korte intensieve inspanningen, leidt tot vermoeidheid tegen het einde van de wedstrijd. Dit houdt in dat bepaalde spelers diep in hun energiereserves moeten tasten tijdens een wedstrijd wat de prestaties aanzienlijk beperkt. Daarbij komt nog dat spelers veel vocht verliezen tijdens de inspanningen wat andermaal een negatieve invloed zal hebben op de prestaties.

Een tekort aan energie/vocht, en de daarmee gepaard gaande vermoeidheid, heeft zijn invloed op de technische, tactische en fysieke handelingssnelheid. Het is dus heel belangrijk om de energiereservoirs tijdig aan te vullen en op te bouwen evenals het economisch om te springen met de beschikbare energie. Ook het extra hydrateren (drinken) voor, tijdens en na de training of wedstrijd is absoluut noodzakelijk voor het leveren van de goede prestaties. Wetende dat aangepaste voeding het risico op letsels vermindert, is het aan te raden een goed en gevarieerd te eten.

Een goede voeding is voor een voetballer van essentieel belang voor:

  • Het leveren van prestaties.
  • Een snel herstel na een wedstrijd of training.
  • Blessurepreventief en het vermijden van overbelastingsletsels.