“Onze club voert een stabiel jeugdbeleid”

De digitale archieven van de jeugd gaan terug tot het seizoen 2002–2003. Björn Maes trainde toen de préminiemen U10. Sindsdien maakt hij onafgebroken deel uit van onze jeugdwerking en dus is hij de jeugdtrainer met de langste staat van dienst. Hoog tijd om hem even aan het woord te laten.

Björn, zelf zeg je al meer dan 20 jaar actief te zijn bij Temse?
Heel precies weet ik het ook niet meer. Maar mijn echtgenote Sylvie die de administratie nauwgezet opvolgt, vertelt mij dat ik startte in 2001. En ja dan komt de 20 jaar wel heel dichtbij.

Hoe ben je gestart als jeugdtrainer?
Ik voetbalde zelf nog bij Sint-Niklaas en kreeg daar de vraag om het ook eens als jeugdtrainer te proberen. Toen William Janssens aan de slag ging als jeugdcoördinator bij Temse maakte ik samen met hem de overgang. Mijn broer Glenn speelde toen bij het eerste elftal en dat speelde zeker ook mee in mijn beslissing.

Ik hou van het trainersvak en ik kan mijn hobby uitoefenen in mijn achtertuin.

En je bent hier nooit meer weggeraakt?
Neen. Ik doe het nog steeds graag en kan deze hobby bij wijze van spreken uitoefenen in mijn achtertuin. Ik trainde zoals de meeste vaders ook verschillende seizoenen mijn eigen zonen Jente (inmiddels gestopt) en Kobe (U13). Maar ik trainde al vooraleer ik mijn kinderen onder mijn hoede kreeg. Met quasi zekerheid coachte ik alle leeftijden van U6 tot en met de beloften.

Björn Maes

En nu dus zelfs de dames…
Ik fungeerde al eens als invaller bij afwezigheid van de vaste trainer. En van het één kwam het ander. Eigenlijk kwam de vraag vanuit de damesploeg zelf of ik niet hun vaste coach wou worden. En ook bij mij was er wel een klik met het vrouwenvoetbal. En dus ben ik nu al aan mijn vierde seizoen als T1 van KSV Temse Femina bezig.

Je bent een vurige fan van Club Brugge maar wat met je eigen voetbalcarrière?
Die eindigde bij de junioren van Sportkring Sint-Niklaas. In de zaal speelde ik tot in eerste provinciale. Daar heb ik een aantal vrienden aan overgehouden met wie ik er nu nog regelmatig op uit trek.

Je hebt ook de jeugdwerking zien evolueren?
Toch eerst even meegeven dat ik met Bart Claus nog maar aan mijn vierde TVJO toe ben. Over een periode van ongeveer 20 jaar wil dat toch wel zeggen dat de club een stabiel beleid voert. Zelf stak ik heel veel op in de periode dat Davy Verbeeck nog de TVJO-scepter zwaaide. In de loop der jaren is het niveau van de spelers en de omkadering er sterk op vooruit gegaan. We zetten nu veel meer in op de individuele begeleiding.

Bedankt voor dit interview Björn en natuurlijk voor je inzet voor de club. 20 jaar geleden realiseerde Temse een toptransfer!

Dit artikel maakt deel uit van onze tweede Buitenspel: