Zonder scheidsrechter, geen voetbal

De scheidsrechter lijkt in het voetbal vaak de gebeten hond. Maar binnen onze jeugdwerking merken we al enkele jaren een toenemende interesse van jeugdspelers in het scheidsrechtersvak. Wij legden aan drie van onze jonge refs, Noah (15), Yenko (16) en Simon (12) enkele vragen voor.

Noah Smet

Noah Smet

Waarom zijn jullie als scheidsrechter gestart?

Noah: Ik vond het de ideale combinatie om een centje bij te verdienen en tegelijkertijd mijn conditie op peil te houden.

Simon: Ik deed het in eerste instantie om de club te helpen. Ik vind het zelf plezant en ik doe er andere mensen een plezier mee, ideaal toch?

Yenko: Dat verliep eerder toevallig. Ik was aanwezig tijdens een wedstrijd van mijn jongere zus. Toen de scheidsrechter niet kwam opdagen, werd het aan mij gevraagd. Ik vond het zo leuk dat ik na afloop meteen heb gevraagd om dit wekelijks te mogen doen.

Wat valt je vooral op als scheidsrechter?

Yenko: Dat scheidsrechter zijn veel meer is dan alleen maar gele en rode kaarten geven. De begeleiding van jonge scheidsrechters, de voorbereiding en naverwerking van de administratie van een wedstrijd,… Kortom ook veel werk dat voor de buitenwereld niet zichtbaar is.

Noah: Ik vind de wedstrijdbeleving vooral heel intensief. Ik merk dat het soms moeilijk is om een hele wedstrijd 100% geconcentreerd te blijven.

Simon: Vooral de keuzes die je moet maken. Je wilt natuurlijk vermijden dat je de verkeerde maakt.

Simon Roelants

Simon Roelants

Yenko De Paradé

Gedraag je je nu zelf anders als speler?

Simon: Ik durf toch wel zeggen dat ik me nu anders gedraag als ik zelf speel. Je weet nu maar pas hoe moeilijk het is om alles te zien en de juiste keuzes te maken.

Yenko: Mijn respect voor de scheidsrechter is alleen maar toegenomen. Ik zal de scheidsrechter al eens complimenteren bij een juiste beslissing. En wanneer mijn ploeggenoten onnodig reclameren, probeer ik hen meteen te kalmeren.

Noah: Eigenlijk niet meteen. Ik denk dat het nog steeds geen kwaad kan om de scheidsrechter tijdens de wedstrijd te proberen beïnvloeden.

Ambieer je later nog een carrière als scheidsrechter?

Noah: Neen, ik wil zeker nu nog focussen op mijn eigen voetbalcarrière.

Yenko: Ik zou er best nog wel even mee willen doorgaan, maar ook ik geef vandaag wel nog de voorkeur om te blijven voetballen. Maar wie weet wat de toekomst brengt.

Simon: Ik sluit me aan bij Noah en Yenko. Ik sta voorlopig ook nog steeds zelf liever op het veld.

Zou je het aanraden aan andere jeugdspelers?

Simon: Ik ben er niet van overtuigd dat dit voor iedereen is weggelegd. Een goede leerschool is het zeker wel.

Noah: Ik zou het zeker aanraden. Je leert veel bij over het voetbalspel en de reglementen en je ziet een wedstrijd eens door een andere bril.

Yenko: Elke jeugdspeler zou dit eens moeten doen, al was het maar voor één wedstrijd. Het respect voor de scheidsrechter zou alleen maar stijgen. Aan wie het zou overwegen, kan ik maar één raad geven: doen!