“Ik ga voluit voor het project van Temse”

In de eerste editie van ons clubblad spraken we met Tonny De Wit, trainer en voetbaldier, die al vier jaar actief is in onze academie. Een trainer met een schat aan ervaring en tevens de motor van onze middenbouw. Tijd dus om nader met Tonny kennis te maken.

Tonny De Wit

Je diende bij het Belgisch leger?
Ik diende tien jaar het vaderland in de Belgische legerbasis in Soest (Duitsland) bij het 9e linie JPK. Dat was nog in de periode van de Koude Oorlog met het Oostblok. In Soest verbleven toen heel wat Belgische militairen.

Maar je kwam terug naar België?
Na Soest gaf ik drie3 jaar les in Aarlen bij een anti-tankeenheid JPK. Maar het grootste deel van mijn carrière maakte ik deel uit van de MP’s (de militaire politie) en stond ik mee in voor de bevoorrading van de MP’s aan het parlement in Brussel. Ik ging op pensioen op 1 januari 2014.

Uiteraard voetbalde je zelf?
Je zou het bijna niet geloven als je van Mechelen bent, maar ik speelde in de jeugd van zowel KV Mechelen als Racing Mechelen. Dat kunnen er maar weinigen zeggen. Halverwege de jaren 70 speelde ik in het eerste elftal van Verbroedering Hofstade, dat toen aantrad in 2e en 3e provinciale. En natuurlijk speelde ik ook mee met het legerelftal in Duitsland en België.

Het trainersvak kent voor jou nog weinig geheimen?
Zo zou ik het zeker niet willen stellen want het voetbal evolueert constant. Zelf tracht ik mij nog regelmatig bij te scholen. Maar ik trainde wel alle leeftijden van U6 tot U19 en de eerste elftallen van FC Berg Op en SC Keerbergen.

Dan heb je ook wel al wat clubs op je CV?
Ook als trainer was ik actief bij zowel KV Mechelen als Racing Mechelen. Ook bij Lierse trainde ik vier seizoenen. Ik ben ook actief als scout voor de Provincie Antwerpen.

Tonny De Wit

Foto: Erik Westerlinck

Ja Tonny… de Racing
Dat blijft een fantastische traditieclub met een talrijke en zeer fanatieke supportersschare. Ik maakte daar zowel de ongelooflijke hoogtepunten als de zware terugval mee. Onder impuls van voormalig bondsvoorzitter François De Keersmaeker bouwen ze nu gelukkig aan de weg terug. Ik maakte maar liefst 12 seizoenen deel uit van de Racing-familie als trainer, TVJO… En toch maakte je de overstap naar Temse.

Voor sommige ingewijden nog steeds een mirakel.
Ik begin nu aan mijn vierde seizoen hier. En zo een mirakel was dat nu ook weer niet. Peter Niersch en Patrick Claus die ik al kende van op de Flanders overtuigden mij om voor het project Temse te kiezen. En daar heb ik zeker nog geen spijt van. Vergelijk Temse eens 4 jaar terug en nu. Het spelerspotentieel is er sterk op vooruit gegaan. We beschikken over een goed trainerskorps met toffe collega’s. Al wordt het met het jaar moeilijker om goede krachten aan te trekken. Maar dat is een algemeen probleem binnen het jeugdvoetbal.

Bedankt Tonny voor je inzet in het belang van onze jeugdspelers, je voetbalwijsheid die je graag met iedereen deelt, de gezellige babbels in de kantine en nog zoveel meer. En hopelijk evenaar of breek je dat record van 12 seizoenen Racing hier bij ons op Temse.