“Kinderen hebben recht op een volwaardige opleiding”

TVJO Bart Claus gaat geen uitdaging uit de weg

Sla je deze dagen een krant open dan lees je wel ergens een artikel over een club in financiële moeilijkheden of waar het budget fors moet teruggeschroefd worden… Kortom het voetbal kende al betere tijden of leefde jarenlang boven zijn stand. En dan komt de jeugdwerking meer en meer in beeld. Clubs focussen op de eigen talenten die ze willen klaar stomen voor het eerste elftal. En dat doet ook KSV Temse. Dit seizoen trouwens met al vrij veel succes. Hoog tijd om Bart Claus, de eindverantwoordelijke van onze jeugdwerking, aan het woord te laten.

Bart, het vergde een beetje opzoekwerk maar je loopt al lang rond op KSV?
Bart: Ja ik volgde het voorbeeld van grote broer Stefan en sloot in oktober 1997 toen ik 6 was aan bij de club
En die bleef je ook trouw? Ik werd wel gescout door oa SK Beveren en haalde samen met mijn tweelingbroer Matthias ook de eindselectie van de provinciale jeugdopleiding. Maar uiteindelijk bleven we toch bij KSV Temse.

Je schopte het wel tot de A-kern van KSV?
Ik behoorde wel tot de kern maar echt veel caps of speelminuten heb ik niet verzameld. Ook toen was de kloof tussen de basisspelers en de eigen jeugd al groot.

Maar er was wel de voor de familie memorabele match op Koksijde?
Dat was een typische eindeseizoenswedstrijd op 9 mei 2010. We verloren kansloos met 4-0. Ik mocht invallen in min. 82. Stefan, die pas terug was van een Erasmusstage, werd ook in de A-kern gedropt. Die mocht al in min. 67 het veld op.

Je echte voetbalhoogtepunten beleefde je bij Bazel?
Het was mij snel duidelijk dat ik bij Temse niet zou doorbreken en dus koos ik in 2010 voor Bazel. Ik maakte daar mooie tijden mee in derde en tweede provinciale, speelde kampioen en bekleedde daar ongeveer alle posities behalve in doel.

Je combineerde het voetballen bij Bazel met een trainersfunctie bij KSV Temse?
Ik volgde min of meer het modeltraject. In 2011-12 trainde ik de U6. De seizoenen daarna de U7 en de U8. In 2014 kwam ik in de middenbouw bij U10 terecht en daarna bij de U12 waar ik onder Robin Hellemans ook al coördinator was van de U8-U9. Tussendoor volgde ik de trainersopleidingen zodat ik nu over het TVJO-diploma beschik.

En in 2016 – 2017 werd je dan effectief aangesteld als TVJO?
Na het vertrek van Robin was dat een logische stap. Ik verdeelde de taken met Luc Daelman. Zo brachten we de Footpass audit tot een goed einde

De focus ligt nog meer op de begeleiding van de individuele speler

Maar nu staat de volgende audit al voor de deur en rijzen de projecten onder de vlag van de Blue White Academy als paddenstoelen uit de grond?
Ja het zijn er intussen wel al wat. Sommigen staan al echt stevig op de rails. Bij anderen zijn er nog wat kinderziektes of zitten we nog in de experimentele fase zoals bij de psychologische begeleiding van onze spelers (nvdr: proefproject bij de U13). De ouders verwachten een optimale individuele begeleiding van hun kind en daar hebben ze ook recht op. Daar werken we dus dagelijks aan met een gedreven groep van trainers en coördinatoren.

En die projecten zijn nodig?
Ja want we willen opnieuw het interprovinciaal label behalen in de volgende audit die er nu aan komt en waarin de focus ook nog meer ligt op de begeleiding van de individuele jeugdspeler. En zo willen we ook het verschil maken ten opzichte van andere clubs die deze stappen nog moeten zetten.

Je hebt nog een voetbaldroom?
De lat ligt alsmaar hoger en dus is het mogelijk een droom maar vier sterren halen in de volgende audit zou fantastisch zijn

Bedankt Bart, en op naar de vier sterren!